Met deze 3 tips word ook jij een wijnexpert

Niets zo subjectief als smaak. Al helemaal als je het hebt over wijnen. Toch kan je wel degelijk mensen adviseren op wijngebied. Door te weten wat iemand wel en niet lekker vindt. Wijn expertDe één zweert bij rode wijn, de ander bij wit en weer de ander bij rosé. Dan heb je nog mensen die rode wijn drinken bij vlees, witte wijn bij vis en rosé bij zonsondergang. De één houdt van zoete wijn, de ander van droge wijn. De één houdt van een volle afdronk, de ander wil liever een zachte afdronk. Dat maakt wijn kopen voor visite dan ook zo lastig.

1. Vertrouw je eigen smaak

Als mensen naar jouw mening vragen over wijn, hoef je er geen doekjes om te winden. Vind je iets lekker, dan is dat zo. Vind je iets niet lekker, dan is dat ook zo. Vertrouw dus je eigen smaak. Er is geen goed of fout antwoord. Hetzelfde geldt voor wijn kopen. Je hoeft geen tientallen of honderden euro’s uit te geven voor een goede fles wijn. Weet wat je lekker vindt en zoek daar een nieuwe fles op uit. Laat je niet overreden door de wijnverkoper als een wijn jou niet aanspreekt.

2. Gebruik je neus

Bij het proeven van smaken is het belangrijk om je neus te gebruiken. Dit geldt nog veel meer bij wijn dan bij eten. Begin met het ruiken van de wijn. Je zult bepaalde smaken herkennen en daarmee kan je aan de slag. Als je weet wat je ruikt, weet je ook wat je zult proeven. Ruiken is 50 procent van de wijnervaring! Bij wijn kopen is het daarom ook leuk naar een echte wijnboer te gaan zodat je kunt ruiken aan de wijn en niet slechts het etiket kunt lezen.

3. Mijd excessieve wijnpraat

Niemand houdt van een betweter. Beperk je wijnpraat dan ook. Wijn kopen is leuk, geen hogere wiskunde. Een heel betoog over wat je proeft en waarom de smaken daarom in balans zijn of juist niet, wil niemand horen. Houd het kort en bondig en vertel echt alleen wat je proeft. Veel mensen gaan het luchtledige in om interessant over te komen waardoor het juist niet interessant is.

Pin It on Pinterest

Share This